Για τους κινέζους, πατέρας του τσαγιού είναι ο θρυλικός αυτοκράτορας Shennong, ο οποίος τους δίδαξε την χρήση των φυτών για θεραπευτικούς σκοπούς. Σύμφωνα με τον μύθο, το 2737π.χ φύλλα από ένα δένδρο έπεσαν μέσα στο νερό, που έβραζε ο Κινέζος αυτοκράτορας. Tο ντελικάτο χρώμα και άρωμα του εκχυλίσματος τον κέρδισαν και έτσι γεννήθηκε το ΤΣΑΪ !


Στην Ινδία άλλος μύθος αναφέρει ότι όταν ο πρίγκιπας Dharma θέλησε να πάει για προσκύνημα στην Κίνα έταξε να μην κοιμηθεί όσο θα διαρκούσε το ταξίδι δηλ. εννέα χρόνια. Τον τρίτο χρόνο όταν άρχισε να νυστάζει, τυχαία έκοψε κάποια φύλλα και άρχισε να τα μασάει. Οι τονωτικές ιδιότητες αυτών των φύλλων που δεν ήταν άλλα από φύλλα τσαγιού, τον κράτησαν ξύπνιο μέχρι το τέλος του ταξιδιού του.
Στην Ιαπωνία δέχονται τον μύθο του Dharma με μία παραλλαγή δηλ. μετά από τρία χρόνια ο Dharma αποκοιμήθηκε. Όταν ξύπνησε θέλοντας να τιμωρηθεί για το παράπτωμα του, έκοψε τις βλεφαρίδες του. Περνώντας μετά από χρόνια από το ίδιο μέρος είχε φυτρώσει ένα δένδρο. Δοκίμασε τα φύλλα και αντελήφθη τις τονωτικές του ιδιότητες.
Όποιος μύθος και αν ισχύει γεγονός είναι ότι το τεϊόδενδρο αναπτύχθηκε πρώτα στην Κίνα. Η χρήση του στην Κινέζικη φαρμακολογία ήταν αρχικά εξωτερική σαν κατάπλασμα για τους ρευματισμούς και μετά σε συμπαγή μορφή σαν τονωτική και δυναμωτική σούπα. Πέρασαν πάρα πολλά χρόνια για να γίνει το τσάι ένα ρόφημα αγαπητό και να έχει την μορφή που ξέρουμε δηλ εκχύλισμα φύλλων σε μια κούπα. Το τσάι κατακτά το σύνολο των κοινωνικών τάξεων και γίνεται οικονομική πηγή με τις εξαγωγές. Γίνεται πηγή έμπνευσης για ζωγράφους, κεραμίστες ακόμη και ποιητές, ένας κόσμος «σοφιστικέ» δημιουργείται με πρωταγωνιστή το τσάι και οι τσαγιέρες και τα χρηστικά αντικείμενα κατακλύζουν την αγορά. Από τον VII αιώνα οι Βουδιστές μοναχοί μεταφέρουν σπόρους τεϊόδενδρου στην Ιαπωνία και τον XV αιώνα, το τσάι γίνεται θρησκεία, τέχνη και φιλοσοφία, που εκφράζεται με την πολύπλοκη και άκρως κωδικοποιημένη τελετουργία ετοιμασίας τσαγιού.


Το 1606 τα πρώτα κιβώτια τσαγιού φθάνουν στη Δύση και συγκεκριμένα στην Ολλανδία. Η Compagnie des Indes Orientales διατηρεί για αρκετά χρόνια το μονοπώλιο αν και η αγγλική East India Company την ανταγωνίζεται. Το 1657 ένα «coffee house» διαφημίζει ένα νέο προϊόν, που οι Κινέζοι ονομάζουν «Tcha». Η πολεμική που δέχθηκε το τσάι ήταν μεγάλη, ισχυρίζονταν ότι οι άνδρες χάνουν την χάρη και το παράστημα τους και οι γυναίκες την ομορφιά τους. Παρόλα αυτά το τσάι κέρδισε την αριστοκρατία με συνέπεια την αύξηση της κατανάλωσης και συνεπώς του εμπορίου. Στην Γαλλία το τσάι φθάνει το 1650 στους ιατρικούς κύκλους. Σύντομα όμως γίνεται αγαπητό στο πλατύ κοινό. Οι Άγγλοι και Ολλανδοί μετανάστες φέρνουν το τσάι και στις Ηνωμένες Πολιτείες με καθοριστικό ρόλο στην ιστορία τους. Οι δυσβάστακτοι φόροι εξωθούν τους αποίκους να μποϋκοτάρουν τις εισαγωγές και να πετάξουν στην θάλασσα το φορτίο ενός πλοίου. Ο πόλεμος της Ανεξαρτησίας των Ηνωμένων Πολιτειών είχε αρχίσει! Όταν οι Κινέζοι αρνήθηκαν να ανταλλάσουν το τσάι με αγγλικά υφάσματα, οι Άγγλοι έφεραν το όπιο στην Κίνα με σκοπό την εξάρτηση τους από αυτό, και την ανταλλαγή του με τσάι. Το 1842 ο πόλεμος του όπιου τελείωσε με την προσάρτηση του Χόνγκ Κόνγκ στη Αγγλία. Το 19ο αιώνα η Κίνα δεν μπορεί να καλύψει την ζήτηση τσαγιού, η Αγγλία αναπτύσσει την καλλιέργεια σε άλλες χώρες όπως Ινδία, Κεϋλάνη, Κένυα.

Η συνέχεια είναι λίγο ώς πολύ γνωστή. Το γνωστό Tea Time στην Αγγλία δημιουργεί μια χαρακτηριστική ατμόσφαιρα, Κομψά στρωμένο τραπέζι στολισμένο με κεντημένα τραπεζομάντηλα και πετσετάκια με ασημένια κουταλάκια και βεβαίως σπιτικά αλμυρά και γλυκά. Στις αρχές του 20ου αιώνα το τσάι ήταν το πρόσχημα για κοσμικές συναθροίσεις, όχι μόνο στα salons des thes αλλά και σε ξενοδοχεία σαν φιλανθρωπικά τσάι ακόμα και σε καζίνο. Στην Γαλλία κάποιοι chefs τολμούν να χρησιμοποιήσουν το τσάι στην μαγειρική δίνοντας μια διαφορετική νότα στις δημιουργίες τους. Το τσάι στην Ρωσία είναι άρικτα συνδεδεμένο με το σαμοβάρ, ενώ προτιμούν μίγμα μαύρου τσαγιού με εσπεριδοειδή. Ευκαιρία κοσμικής αλλά και οικογενειακής συνάθροισης με υπέροχα σαμοβάρ να κυριαρχούν στα σπίτια. Το ρόφημα που έχει σκοπό να απαλύνει την κόπωση, να ενισχύσει την βούληση, να τέρψει τις αισθήσεις και την ψυχή κέρδισε! Σήμερα το τσάι είναι το πρώτο ποτό μετά το νερό, καταναλώνονται 15.000 φλυτζάνια κάθε δευτερόλεπτο.